Мария Захарова в Телеграм: Над гроба на западните ценности трябваше да

...
Мария Захарова в Телеграм: Над гроба на западните ценности трябваше да
Коментари Харесай

Захарова: Достоен надгробен камък за западните ценности е следната новина - Норвегия уби 40 северни елена, за да не пасат в Русия

Мария Захарова в Телеграм: 

Над гроба на западните полезности трябваше да се появи заслужен надгробен камък. Вчера намерихме подобен: " Норвежките управляващи убиха 40 северни елена от боязън, че още веднъж ще пасат в Русия ". Изобщо не се удивлявам, че това бе обявено от Радио " Свобода ", не без горделивост.
 
Драмата се развиваше последователно. Според норвежките управляващи през 2023 година 42 северни елена са избягали от Норвегия нерегламентирано (без позволение от формален Осло), пресекли са границата и са пасли в Мурманска област на територията на резервата, нанасяйки обилни вреди на зоната за отдих. Още през юли Русия се опита да позволи случая по кротичък път и предложи на Норвегия да изплати известна отплата за вредите, нанесени на естествения резерват. По това време норвежките управляващи обявиха, че " към момента не са формирали позиция по този въпрос ".
 
Сега, откакто множеството северни елени са се завърнали, позицията е образувана. Провинилите се животни са били екзекутирани по образцов метод, евентуално за наставление на другите северни елени. Както означи Норвежката селскостопанска организация, още два са добре пристигнали вкъщи. За кръвопролитие. 

Като цяло в Норвегия под прикритието на ветеринарния контрол процъфтява истински зооцид. Там всички животни, които се считат за рискови или са импортирани нелегално в страната, просто се убиват. През 2020 година едвам успяхме да спасим от тях едно чихуахуа, принадлежащ на наш съотечественик с български ветеринарни документи. Тогава даже Жан-Клод Ван Дам се включи в акцията за избавяне на бедното кученце. През август предходната година ветеринарният доктор умъртви морж на име Фрея, който постоянно плуваше в норвежките градове, даже в Осло, и се трансформира в същински любим на цяла Норвегия. Но това не спряло норвежките убийци на животни.

Не го направиха и сътрудниците им от зоопарка в Копенхаген, които през 2014 година убиха жирафа Мариус със строителен револвер пред очите на деца, които бяха шокирани от жестокостта на чиновниците на зоопарка. Припомням, че по-късно трупът на жирафа беше разфасован, към момента в наличието на дребни деца, и даден на лъвовете.
 
А къде бяха възхваляваните бранители на правата на животните? Къде са те в този момент? Грийнпийс? WWF? Някой от тях? 
 
В същото време за коренното население на Норвегия - дребния северен народ саами - случилото се е светотатство и осквернение. Отглеждането на северни елени заема централно място в културата на саамите, а жертвоприношения са били направени на тотема Mändasch - човекът-северен елен, който съгласно легендата е основоположник на народа. Да обидиш северен елен значи да навлечеш злощастие на цялата номадска общественост, такова нещо не трябва да се прави никога, такива духове не простят...
 
Но норвежките неолиберали и зооненавистници от ветеринарния надзор не се интересуват от възприятията на саамите, от тяхната митология и даже от видимо европейския хуманизъм. 
 
Затова, в случай че някой види два оживели северни елена, да предложи да не се връщат в животновъдните ферми в Норвегия. Там не ги чака нищо положително.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР